ARA MALIKIAN

ARA MALIKIAN
TUESDAY 25 JUNE 2024

BUY TICKETS

 

X LALALA Presents

ARA MALIKIAN

25 Ioυνίου 2024

Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Αθήνα

 

O βασιλιάς του βιολιού στην Αθήνα

 O βιρτουόζος βιολονίστας και το κοσμοπολίτικο βιολί του ταξιδεύουν στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού στις 25 Ιουνίου 2024 κουβαλώντας μουσικές αφηγήσεις υπό τους ήχους ενός παθιασμένου βιολιού.

Μέσα στο χάος του εμφυλίου πολέμου του Λιβάνου, ο Ara Malikian συνειδητοποίησε ότι, με δάσκαλο τον πατέρα του και μαθαίνοντας να παίζει τo βιολί που ανήκε στον παππού του, είχε βρει τρόπο να παραμείνει ριζωμένος, λαμβάνοντας όσο ήταν ακόμη παιδί τα αναγκαία εφόδια, ώστε αργότερα να αναλάβει τη νομαδική ζωή ενός μουσικού.

Το αγόρι ιδιοφυΐα με το αστείρευτο ταλέντο και τη δίψα για μουσική που έγινε διεθνής σταρ δηλώνει ταπεινά ότι επέλεξε αυτή τη δουλειά για να είναι στη σκηνή και να μοιράζεται μαζί με τον κόσμο τη μουσική και, κατά συνέπεια, την ευτυχία.

Το βιολί, ως κινητήρια δύναμη εξιστόρησης των σταθμών της ζωής του, ενώνει κλασικές μουσικές δομές με μεσογειακούς ήχους και Αρμένικες λαϊκές μελωδίες με ισχυρές δόσεις ροκ και ποπ ηχοχρώματος.

Η αποστολή του Ara Malikian είναι ξεκάθαρη:

Nα φέρει τη μουσική σε όλο το κοινό, τόσο την κλασική όσο και την πιο μοντέρνα, δημοφιλή μουσική.

Αφομοίωσε τη μουσική πολιτισμών της Μέσης Ανατολής, της Κεντρικής Ευρώπης, της Αργεντινής, της Ισπανίας, δημιουργώντας μια πολύ προσωπική μουσική γλώσσα με τη δεξιοτεχνία και την εκφραστικότητα της μεγάλης ευρωπαϊκής παράδοσης.

Μέλη της αποστολής του θα είναι όλοι όσοι βρεθούν κοντά του στις  25 Ιουνίου 2024 στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού για να μοιραστούν μαζί του ένα αξέχαστο μουσικό ταξίδι.

Ο Ara Malikian είναι Ισπανός βιολονίστας λιβανέζικης και αρμένικης καταγωγής.

Το ταλέντο του αναγνωρίστηκε σε νεαρή ηλικία, παρά τις συνθήκες στις οποίες ο εμφύλιος πόλεμος του Λιβάνου τον ανάγκασε να ζήσει, σπουδάζοντας και εξελίσσοντας την τέχνη του για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε καταφύγια βομβών. Έδωσε την πρώτη του μεγάλη συναυλία όταν ήταν μόλις 12 ετών και, δύο χρόνια αργότερα, τον άκουσε ο μαέστρος Hans Herbert-Jöris, δίνοντάς του υποτροφία από τη γερμανική κυβέρνηση για σπουδές στο Hochschule für Musik und Theatre του Ανόβερου.

Συνέχισε την εκπαίδευσή του στο Guildhall School of Music and Drama στο Λονδίνο όπου και έλαβε μαθήματα από μερικούς από τους πιο διάσημους καθηγητές στον κόσμο. 

Το 2015, αντλώντας έμπνευση από τα 15 έτη που πέρασε στην Ισπανία, έδωσε μια ανεπανάληπτη συναυλία στο Teatro Real στη Μαδρίτη που ηχογραφήθηκε και το έργο που προέκυψε ήταν υποψήφιο στην κατηγορία «Καλύτερο Μουσικό Έργο» στα Latin Grammy.

Η περιοδεία «15», μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών, συνάντησε τη θριαμβευτική αποδοχή κοινού και κριτικών προσελκύοντας περισσότερους από 175.000 θεατές σε περισσότερες από 150 συναυλίες.

Η περιοδεία που ακολούθησε την κυκλοφορία του επόμενου άλμπουμ του με τίτλο «The Incredible History of Violin», εξιστορώντας το ρόλο του βιολιού στη ζωή του, κέρδισε παγκόσμια αναγνωρισιμότητα με στάσεις στα πιο διάσημα θέατρα μεγάλων πόλεων: Λονδίνο, Παρίσι, Ρώμη, Μόσχα, Μπουένος Άιρες, Πόλη του Μεξικού, Λίμα, Σαντιάγο, Πεκίνο, Χονγκ Κονγκ, Κωνσταντινούπολη, Βελιγράδι, Μπρατισλάβα, Μαδρίτη, Λισαβόνα, Βερολίνο, και πολλές ακόμη συναυλίες σε άλλες πόλεις.

Το 2019 κυκλοφόρησε το άλμπουμ του με τίτλο «Royal Garage», το οποίο περιλαμβάνει συνεργασίες με καλλιτέχνες όπως ο Andrés Calamaro, ο Enrique Bunbury και ο Serj Tankian ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησε η παγκόσμια περιοδεία «Royal Garage World Tour».

Η επόμενη περιοδεία στο Petit Garage, αποτέλεσμα ενός κόσμου που βρισκόταν σε πανδημία, μετατράπηκε σε παράσταση πιάνου και βιολιού και φιλοξενήθηκε σε χώρους με περιορισμένη χωρητικότητα αλλά γεμάτους συναισθήματα.

To άλμπουμ «Petit Garage» ηχογραφήθηκε ζωντανά στο πλαίσιο της επόμενης περιοδείας του, που φιλοξενήθηκε σε χώρους με περιορισμένη χωρητικότητα αλλά γεμάτους συναισθήματα, σε έναν κόσμο που είχε χτυπηθεί από την πανδημία.